Werkplekadvies

Geef Cans geen kans

In dit grappige filmpje van 1.30 min. een korte uitleg over RSI (CANS).

Relax op de werkplek


Pijn door een verkeerde houding

 

Last van een pijnlijke rug, nek of schouder? Tintelingen in de handen?

Het ontstaan van lichamelijke klachten op de werkplek kan verschillende oorzaken hebben.

Bijvoorbeeld het niet goed afgesteld staan van meubilair, te klein beeldscherm, te klein lettertype. Invloeden zoals werkdruk, weinig variatie in de werkzaamheden, beperkte mogelijkheid de dagindeling te bepalen zijn punten die van invloed zijn op de belastbaarheid van het lichaam. Dit bepaalt het energielevel aan het eind van de werkdag.

 

Een werkplek moet voldoen aan een aantal eisen;

 

Stoel

Een in hoogte verstelbare stoel bepaalt o.a. de juiste diepte van het zitvlak, de ondersteuning van de rugleuning en juiste hellingshoek. Belangrijk is om eerst goed achterin de bureaustoel te zitten. Vervolgens met een ontspannen en rechte rug tegen de rugleuning. Als deze in een juiste hellingshoek staat, dan zal de rug goed ondersteund worden. De bovenarmen blijven parallel aan het bovenlichaam, de onderarmen rusten op het bureaublad, op deze manier worden nek en schouders ondersteund.

 

Werkblad

Stel het werkblad ten opzichte van de zithoogte goed af. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte op het werkblad is voor ander werk, de afstand van beeldscherm tot ogen mag niet te groot zijn. Let op voldoende beenruimte onder het bureau zodat de voeten in een juiste positie staan om de rug goed te kunnen ondersteunen.

Door het werkblad en de stoel goed op elkaar af te stemmen worden de armen ondersteund en klachten aan nek, schouder handen en pols voorkomen.

 

Beeldscherm

Het beeldscherm moet op de juiste hoogte staan. De schermgrootte is ook van belang, een groter lettertype zorgt bijvoorbeeld al voor minder inspanning van de ogen. Let hierbij op de hoeveelheid van het licht op de werkplek. Teveel licht van bovenaf (tl-licht), maar ook spiegeling van licht van een raam kan storend zijn. Plaats een computer niet voor het raam, dit geeft te veel achterlicht waardoor de ogen steeds schakelen van beeldscherm- en omgevingslicht. Pas ook op met licht van achter, ook dat zorgt voor schittering op het beeldscherm. De beste plek voor een werkplek is loodrecht op het raam.

 

Muis en toetsenbord

De keuze uit verschillende toetsenborden en/of muizen dragen bij aan een betere ergonomische stand en voorkomen overbelasting. Een goede muis is niet te dik, de hand en onderarm liggen in elkaars verlengde, de hand ligt ontspannen op de muis, de muiskogel ligt zover naar voren dat de vingers ligt gebogen staan. Hiermee bereikt men een natuurlijke buiging.

 

Pauze

Computerwerkzaamheden zijn statisch, dat wil zeggen; delen van het lichaam blijven in één houding. Spieren werken hard, daarentegen is de doorbloeding in de spieren minimaal. Het is belangrijk om regelmatig pauzes in te lassen, soms volstaan enkele seconden al. Las na elk uur schermwerk een pauze van 5 á 10 minuten in. Doe tussendoor wat stretch-oefeningen of kom van de stoel. Door in beweging te komen wordt de doorbloeding gestimuleerd in de spieren en overbelasting voorkomen. 

 

Meer tips?

Twijfel over de eisen van de werkplek van de medewerker? Advies of tips nodig bij werkplekinrichting?

We komen graag langs om te kijken wat voor de organisatie werkt!