· 

Blog 4: Hoe voorkom jij je middagdip?

Foto van Arun Sharma - Unsplash
Foto van Arun Sharma - Unsplash

Niet iedereen heeft er last van, maar als je er wel last van hebt kan dit heel vervelend zijn, de middagdip.  

 

De middagdip ontstaat vaak tussen 13.00 – 15.00 uur. Meestal na de middaglunch. Hoe lekker zou het zijn als je een powernapje zou kunnen doen? De meeste mensen krijgen hier tijdens een werkdag geen kans voor. Als je de kans wel krijgt, pak dan 5 a 20 min tussen 13.00 – 14.00 uur. Als je een powernap na 15.00 uur doet, begint je nieuwe slaapcyclus weer. En als je de kans niet hebt, is het tijd om zelf iets aan je dip te doen! 

 

Vaak heeft de middagdip te maken met je hormoonhuishouding. Een sterk schommelende suikerspiegel kan een oorzaak zijn. Na meerdere eetmomenten te hebben gehad, moet je lichaam zich telkens weer herstellen van de dip, je bloedsuikerspiegel gaat zich weer herstellen. 

 

Een onregelmatig eetpatroon kan hieraan bijdragen maar wat denk je van koolhydraten? Veel lunchtrommels zijn gevuld met boterhammen, een plak koek of crackers met zoet of hartig beleg. Velen nemen nog een stuk fruit mee. Een dag is makkelijk en snel gevuld met koolhydraatrijk eten. Maar laten we die eens proberen weg te laten, en hoe en waarom? 

 

Waarom?  

Koolhydraten dragen bij aan het verhogen van je suikerspiegel. Wat we hiervoor al schreven, je bloedsuikerspiegel moet zich telkens weer herstellen en de dipjes zullen volgen. 

Hoe? 

 

Er zijn tal aan mogelijkheden, het is even uitproberen wat voor jou werkt. Heb je nog wat eten van de avond ervoor over (koolhydraatarm)?  Neem dat mee en neem wat rauwkost mee, zoals paprika, komkommer, wortel etc. Snij dat lekker vers voor je lunch en je hebt je lunch al compleet. Als je wat meer tijd hebt in het weekend, kan je heerlijke amandel- of bananenpannenkoekjes maken en meenemen. Doe er een klein scheutje agavesiroop over en klaar. De pannenkoekjes kan je in de vriezer bewaren, dus maak je er veel, heb je voor de hele week genoeg. Amandelcake, ook erg makkelijk en lekker en in de vriezer of koelkast te bewaren. Je kan ook als je wel meer tijd hebt een salade op je werk maken of ’s ochtends voor je weggaat. Neem als tussendoortje noten, rauwkost, fruit of rijstwafels mee.  

Als je merkt dat het je helpt, en je ’s avonds last krijgt van je dip, probeer dan tijdens je avondeten je koolhydraten ook eens weg te laten. Experimenteer om te kijken wat voor jou helpt.