Vijf elementen

Vijf elementen · 07. april 2021
Blog 63: Het houtelement
Lente is de tijd van groei, alles komt weer in beweging. Het hout element hoort bij de lente. Het is één van de vijf elementen die gebruikt wordt in de Chinese geneeswijzen: TCM (zie eerdere blogs). Maar hoe kijkt de TCM - in het kort - tegen klachten en het hout element aan?
Vijf elementen · 29. november 2020
"Dit vind ik moeilijk te verteren. Ik moet er nog even op kauwen. Het is voedsel voor de geest." Deze uitspraken geven het verband weer tussen voeding en de geest en emotie. Je moet iets verwerken. Net zoals je eten verwerkt. In de TCM (Chinese geneeswijze) zijn lichaam en geest aan elkaar gekoppeld en beïnvloeden ze elkaar. Eerder heb ik het gehad over het de vijf elementen. Een van deze vijf is het Aarde element en deze heeft alles te maken met voeding en mentale "voeding".
Vijf elementen · 21. oktober 2020
Ken je de 5 elementenleer al? Dat is een holistische, cyclische, oosterse denkwijze die je kan gebruiken om meer balans te vinden. Alles in de natuur is continu in beweging en gaat in cycli. De 5 elementenleer gaat ervan uit dat veel dingen in 5 fasen zijn onder te verdelen en met elkaar samenhangen. De fasen zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water