Shiatsu is een krachtige massagetherapie. Shiatsu komt uit Japan en ontwikkelde zich in de vorige eeuw tot een volwaardige therapievorm. Inmiddels wordt shiatsu therapie ook in onze westerse wereld erkend en worden de behandelingen (deels) vergoed door de aanvullende zorgverzekering.

 

Shiatsu betekent ‘vingerdruk’. Tijdens een behandeling oefent de behandelaar met de duimen en vingers, handpalmen, elleboog en knie druk uit op acupressuur /acupunctuurpunten. Strekkingen, rock- of kloptechnieken kunnen in een behandeling worden gebruikt op spieren, fascia en meridianen. De acupunctuurpunten zijn door energiestromen via de meridianen met elkaar verbonden. 

 

Shiatsu werkt diep door op de algehele gezondheid en geestelijke balans. Shiatsu gaat uit van een holistische filosofie; lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Ook wordt naar de oorsprong van de klacht gekeken en niet alleen naar de kwaal. Shiatsu gaat ervan uit dat ongemak in of ziekte van het lichaam ontstaat door een disbalans in het lichaam. Met shiatsu geef je je lichaam de kracht en mogelijkheid om zelf de disbalans op te lossen of te verminderen. 

 

Shiatsu werkt zowel bij lichamelijke als emotionele klachten. Veelvoorkomende klachten die behandeld worden met shiatsu:

  • Hoofdpijn;
  • Slaapproblemen;
  • Vermoeidheidsklachten, spanningsklachten, stress, burn-out;
  • Maag- en darmklachten;
  • Rug- en nekklachten;
  • Schouderklachten;
  • Menstruatieklachten, PMS, overgangsklachten;
  • Klachten van de pols en elleboog

Bij de eerste behandeling stellen we vragen over je gezondheid, klachten en leefgewoontes. Aan het begin van iedere behandeling voelen we je pols en hara (buik) om een beeld te krijgen van de energie van de verschillende meridianen en organen. De behandeling wordt vervolgens toegespitst op jou en jouw klachten. Ook kunnen er tips meegegeven worden voor oefeningen en voeding, toegespitst op de klachten. 

 

Bij deze massage houd je je kleding aan. Wel is het fijn om makkelijk zittende kleding aan te doen. Een shiatsu massage wordt traditioneel uitgevoerd op een Japans matras, de futon. Als het niet mogelijk is om op de futon te gaan liggen, dan kan de behandeling op de massagetafel plaatsvinden.

 

Goed om te weten: Shiatsu therapie wordt voor medewerkers met een aanvullende verzekering bij de meeste zorgverzekeraars deels vergoed.