· 

Blog 50: Heb je last van een scoliose?

𝕊𝕔𝕠𝕝𝕚𝕠𝕤𝕖 𝕜𝕒𝕟 𝕧𝕖𝕖𝕝 𝕜𝕝𝕒𝕔𝕙𝕥𝕖𝕟 𝕘𝕖𝕧𝕖𝕟. 𝕄𝕒𝕒𝕣 𝕨𝕒𝕥 𝕓𝕖𝕕𝕠𝕖𝕝𝕖𝕟 𝕨𝕖 𝕖𝕚𝕘𝕖𝕟𝕝𝕚𝕛𝕜 𝕙𝕚𝕖𝕣𝕞𝕖𝕖?

Als we de wervelkolom van voor of achter bekijken dan zien we 1 rechte lijn.

Als de wervelkolom hiervan afwijkt en een C of S bocht maakt, dan noemen we dat een scoliose.

Een scoliose is dus een zijwaartse kromming van de wervelkolom. Soms vindt hierbij ook een draaiing van de wervels plaats om de lengte as. Hierdoor ontstaat er een bolling (gibbus) op de rug, die het duidelijkst zichtbaar is bij de ribbenkast.

Oorzaken zijn:

✳️Zonder aanwijsbare oorzaak, idiopathisch (80%).

✳️Aangeboren, we noemen dat ook wel congenitaal.

✳️Neuromusculair, als de scoliose ontstaat door een spier of zenuwaandoening.

✳️Degeneratieve scoliose, als de wervel door bijvoorbeeld slijtage van vorm verandert en daardoor de stand van de wervelkolom ook verandert.

✳️Voorkeurshouding, als je veel eenzijdig belast dan gaan spieren zich hierop aanpassen. Sommige spieren worden sterker, andere nemen in kracht af. Hierdoor kan het lichaam in de asymmetrie worden getrokken en ontstaan een houdingsscoliose.

✳️Beenlengteverschil.

 

Klachten die kunnen ontstaan

✳️Pijnklachten

✳️Bewegingsbeperking.

✳️Ademhalingsproblemen. Aan de holle (concave) kant van de scoliose komen de ribben meer op elkaar. Hierdoor kunnen ze minder goed spreiden bij de inademing wat de inademing beperkt.

✳️Vermoeidheid. Je bent continu uit balans, bewegen gaat lastiger en de ademhaling verloopt soms moeizamer. Dit alles bij elkaar kost veel energie.

Behandeling

✳️Oefeningen die gericht zijn op het beweeglijk houden van de scoliose. Daarnaast spieren versterken die de scoliose corrigeren en rekken van spieren die de scoliose verergeren.

✳️Als de scoliose te ernstig is of dreigt ernstig te worden en oefentherapie helpt onvoldoende dan wordt soms een brace voorgeschreven. Deze corrigeert de scoliose en voorkomt verergering, dit wordt meestal ingezet bij kinderen die nog niet uitgegroeid zijn.

✳️Operatie, hierbij wordt de wervelkolom gecorrigeerd en vervolgens gefixeerd met schroeven.

 

Dit wordt ingezet als de brace onvoldoende helpt of als de scoliose te ernstig is om nog met een brace te corrigeren.

Bij een scoliose is het belangrijk om tegen de bocht van de scoliose in te buigen, maar omdat de wervel soms ook draait zijn draaibewegingen van de wervelkolom ook belangrijk.

Met de bocht meebuigen zal makkelijker gaan, doe daarom de oefeningen in de richting die lastiger gaan, vaker dan de kant die makkelijk(er) gaat. 

 

Er bestaat niet 1 soort scoliose. De locatie of vorm van de kromming kan verschillen. Er is daarom ook niet 1 specifieke oefening. Voel hoe soepel het gaat voor jouw lichaam. Merk je dat je veel makkelijker naar links buigt of draait dan naar rechts, herhaal de beweging naar rechts dan 1x vaker. Dus 1x links buigen, 2x rechts. Afhankelijk of de scoliose hoog (borstwervelkolom) of laag (lendewervelkolom) zit, zal je bij sommige oefeningen veel rek voelen en bij andere niet. 

Voel wat goed voelt voor jouw lijf, oefeningen mogen nooit extra pijn geven. Twijfel je, raadpleeg dan eerst een therapeut of arts.

 

 

✳️Overzit oefening:

Ga op je onderbenen zitten, billen hoog, dus niet zittend op je hakken. Til je armen zijwaarts op tot schouderhoogte. Breng je rechterarm hoog tot naast je oor. Ga nu zakken met je billen richting hak en ga nu rechts naast je onderbenen zitten, je romp buigt hierbij naar links.

Probeer weer op te komen tot knie-zit, zonder met je handen af te zetten, maak evt. gebruik van de zwaaibeweging van je arm. Herhaal dit ook naar links. Voel wat makkelijker gaat. Doe de moeilijke kant 1x extra t.o.v. makkelijke kant.

✳️Uitschuif-uitdraai oef:

Ga op je zij in stabiele zij-lig liggen. Kussen onder je hoofd. Je armen liggen allebei gestrekt naar voren op schouderhoogte met de handpalmen op elkaar. Je schuift je bovenste arm naar voren uit (reikbeweging), je schouder van de bovenste arm wordt hierbij naar voren getrokken en de boven rug draait licht mee naar voren. Vervolgens schuif je terug en breng je deze arm achter het lichaam. Kijk naar de hand die naar achter gaat. Hoofd, nek, boven rug draaien dus mee naar achteren. Heup blijft voorwaarts. Hou beide eindstanden 10 seconden vast. Herhaal ditzelfde liggen op de andere zij.

✳️Rechtop zittend op stoel: Zijwaarts buigen

Beginstand: Ga op het puntje van je stoel zitten, rug mooi gestrekt, voeten staan heupbreedte uit elkaar en recht onder de knieën. Dan: Laat je rechterarm richting grond zakken, ga zover dat beide billen goed contact blijven houden met de stoel. Herhaal dit naar de andere kant. De rek versterkt als je dit doet met 1 arm hoog. Rechterarm hoog, buig de romp naar links rechterarm buigt over het hoofd heen naar links.

✳️Rechtop zittend op stoel: Draaien

Beginstand idem als hierboven. Leg je rechterhand op je linkerknie, linkerarm is zijwaarts opgetild tot schouderhoogte. Draai je romp nu links naar achter, met je rechterhand trek jezelf iets verder linksom. Kijk mee met de achterste hand. Doe dit ook andersom.