· 

Blog 57: Loop niet te hard van stapel...

Vol goede moed begin je met trainen. Enthousiast train je voluit. Maar de volgende dag merk je dat je iets te hard van stapel bent gelopen 🙈. 

 

Als je met sporten progressie wilt maken, zoek je de grens op en verstoor je steeds de balans van je lichaam iets. Dat is een precair proces. Als je ineens te veel van je lichaam vraagt, dan is de kans op blessures groot. Je wil je lichaam dus prikkelen zonder het te overbelasten. Niet alleen je trainingsintensiteit is hier van belang maar ook je voeding en lifestyle helpen mee aan een goede regeneratie (herstel van je lichaam). Hoe makkelijk je herstelt, hangt ook af van je leeftijd en mate van conditie.

 

Tips voor je training:

✳️Doe een rustige warming-up. Geef extra aandacht aan de spiergroepen/lichaamsdelen die je gaat trainen.

✳️Doe een ontspannende cooling-down, je brengt je zenuwstelsel weer tot rust en ontspant je spieren. Je lichaam herstelt dan sneller.

✳️Techniek is belangrijker dan een hoge trainingsintensiteit. Eerst goed de techniek onder de knie hebben en dan intensiever gaan trainen.

✳️Pas je rust aan op je trainingsintensiteit, hoe hoger je trainingsintensiteit is geweest, des te langer duurt je herstel. Plan na een intensieve training rust of wissel af in soort training. Plan 2 a 3 dagen per week een rustdag in. Je lichaam heeft dit nodig om te kunnen herstellen.

 

Tips voor voeding:

✳️Eiwitten zorgen voor herstel, eet hier dus voldoende van zoals een lekker eitje.

✳️Eet voedingsmiddelen met veel antioxidanten, tijdens het sporten verbrand je eiwitten, vetten en koolhydraten. Hierbij komen vrije radicalen vrij en die kunnen je cellen beschadigen. Voeding met antioxidanten voorkomt dit.

✳️Eet langzame koolhydraten, koolhydraten zijn onze brandstof en leveren energie. 

✳️Vul je vocht en zout tekorten weer aan na het sporten.

 

Tips voor lifestyle:

✳️Zorg voor voldoende slaap, tijdens onze slaap vernieuwen onze cellen en herstellen we.

✳️Vermijdt stress, constante stress geeft schade aan ons lichaam en blokkeert herstel.

✳️Juist in rust vindt regeneratie plaats.

✳️Na een matig intensieve training pak je 12-24 uur rust, na een intensieve training 2 a 3 dagen. 

 

Sport jij regelmatig volgens een schema?