· 

Blog 63: Het houtelement

Lente is de tijd van groei, alles komt weer in beweging. Het hout element hoort bij de lente. Het is één van de vijf elementen die gebruikt wordt in de Chinese geneeswijzen: TCM (zie eerdere blogs). 

 

Maar hoe kijkt de TCM - in het kort - tegen klachten en het hout element aan?

🌳Het hout element zorgt voor het doorstromen van de energie en het opheffen van blokkades. Een tuinslang met een knik erin, geeft bijna geen water door. Maar vaak gaat de tuinslang wel lekken bij de kraan door de enorme kracht die er door de knik en de openstaande kraan op de aansluiting komt. Hout energie is krachtig, wil naar buiten en wil stromen. Als dit niet lukt of als het in de verkeerde richting stroomt, kan je klachten krijgen. 

⁠🌳De organen die bij het houtelement horen zijn de lever en de galblaas. Functies van de lever en galblaasenergie zijn o.a. bloedopslag en de menstruatie. Het gal breekt vetten af en de lever reinigt en ontgift. De lente is dan ook de perfecte tijd voor detoxen. Verder horen oogproblemen bij de levermeridiaan.  

🌳Ken je de uitdrukkingen: "Hij heeft iets op zijn lever" en "Hij spuwt gal"? Frustratie en boosheid horen bij de lever en de galblaasmeridiaan. Een beetje boosheid is goed. In onbalans zie je dat iemand snel kan ontploffen of juist zijn mening altijd voor zich houdt en inslikt.

🌳Houtenergie in balans zorgt ervoor dat je flexibel, in beweging, creatief bent, goed beslissingen kan nemen, kan plannen, coördineren en je leven kan overzien. 

🌳Als de houtenergie uit balans is, kunnen er diverse klachten ontstaan, denk aan PMS en menstruatieklachten. Maar ook spanning in de nek en schouders, peesklachten, hoofdpijn, krampen, rusteloze benen, trillingen. Als de lever zijn ontgiftende werking niet goed meer kan doen, kan je jeuk, huiduitslag en acne krijgen. Spit en pijnen die steeds verschuiven zijn ook typisch voor hout.

🌳Als hout uit balans is, zie je vaak dat meerdere elementen uit balans raken, omdat de doorstroming niet goed verloopt. Veelvoorkomend is dat iemand dan ook klachten in het aarde element krijgt: bv piekeren, vermoeidheid, maag- of darmklachten. 

 

Het is lente, zorg goed voor je houtenergie. Hoe? Dat lees je in een volgende blog.