· 

Blog 64: Alles is energie

Als mensen bij mij zijn voor een shiatsu behandeling en ik bepaalde acupunctuurpunten aanraak, zeggen ze weleens: "wat apart, ik voel wat je in mijn voet doet in mijn hoofd tintelen" of "ik voel ineens een heel warme stroom door mijn hele lichaam heen gaan" of "het punt steekt en nu trekt het weg". Als ze dit niet eerder hebben ervaren, vragen ze mij wat het is en of het gek is dat zij dat voelen. ⁠

Maar niets is gek. Het kan allemaal. Het is wat je voelt, het is energie. Het is wat je kan voelen als je stilstaat bij je lijf.⁠ Alles is energie: dat heeft Einstein al jaren geleden bevestigd. ⁠

Het mooie van mijn werk vind ik dat mijn interesse in de mens, gezondheid en energie samenkomt. Als Shiatsu therapeut werk ik holistisch en betrek ik de westerse leer over spieren, pezen, gewrichten met de oosterse leer over de energiebanen in mijn behandeling. ⁠

Soms vinden mensen het begrip energie en meridianen (energiebanen) niet te vatten. Maar je kan energie ervaren op veel niveaus, bv:⁠

✳️trillingen: denk maar aan het geluid uit een box. Maar ook de trilling van een acupunctuurpunt kan je voelen. ⁠

✳️warmte: houd je hand maar eens boven een kaars. In de behandeling voel ik op je lichaam of plekken koud of warm zijn, het is allemaal energie.⁠

✳️sfeer: hoe het ergens voelt, ook dat is energie. Maar ook hoe iemand aanvoelt als je diegene aanraakt.⁠

✳️energie kan je ook voelen op afstand. Voor veel mensen is dat ongrijpbaar. Maar je zal vast weleens hebben gehad dat je aanvoelde dat er iets was met een vriend en hij belt je op. ⁠

Als je uit je hoofd gaat en openstaat voor wat je voelt, kan je veel meer voelen dan je denkt. De één is wel wat fijngevoeliger dan de ander. Dat wel. ⁠

Wat is energie voor jou? ⁠