· 

Blog 72: Waarom ontbijt jij niet?

"Waarom ontbijt jij niet? Dat is toch heel ongezond?", deze vragen krijg ik regelmatig te horen. Ik ontbijt wel, alleen wat later dan de gemiddelde mens. ⁠

Breakfast betekent letterlijk het doorbreken van vasten. Ieder mens vast eigenlijk vanaf het laatste moment dat je hebt gegeten de dag ervoor en in de periode dat je slaapt. Ik laat dan alleen de vastenperiode nog even doorlopen tot een uur of 12 's middags. Al langere tijd doe ik aan intermittend fasting (IF). IF kan je op verschillende manieren doen, maar ik vind deze methode fijn: Eating Window. Dat betekent dat ik iedere dag eet in een tijdsbestek van ca 6 uur. De tijd daar buiten eet en drink ik niets, behalve thee en water. ⁠

Natuurlijk zijn er momenten dat ik dit niet zo streng doe, in het weekend eet ik weleens om 1030 uur met mijn gezin mee en als ik een etentje heb met vrienden, stop ik heus niet met eten en een wijntje drinken na 18/19 uur 's avonds. ⁠

Waarom ik het doe?⁠

* verbetering vetverbranding (zeker als je 's ochtends voor het ontbijt gaat sporten)⁠

* je kan erdoor afvallen (als je natuurlijk niet in deze korte tijd gigantisch veel vette en suikerrijke producten naar binnen werkt. En je kan dit sneller laten gaan door af en toe een vastendag erbij in te plannen.)⁠

* verbetering hormoonbalans ⁠

* minder last van suikerdips en fitter en energieker gevoel door de dag heen⁠

* verbetering cholesterolwaarden ⁠

en nog veel meer. ⁠

Er zijn allerlei onderzoeken geweest, waaruit blijkt dat het vele gezondheidsvoordelen heeft, ook bij ziektes. Maar ga niet zomaar aan IF doen als je een onderliggende ziekte hebt, zonder je arts te raadplegen. Sowieso is het handig om je goed te verdiepen in hoe je dit doet en waar je op moet letten, er zijn vele boeken over geschreven. Tip: Er is een mooie uitzending op NPOstart.nl van dokters van morgen over het genezend effect van vasten. ⁠Je mag ook altijd een dm sturen als je er vragen over hebt.

Vast jij weleens? En hoe voelt dit voor jou?⁠