Urenlang achter je bureau zitten, geconcentreerd aan het werk met je handen op het toetsenbord en de blik op het scherm gericht. Iedereen heeft wel eens ervaren dat het lichaam dan protesteert. Zulke klachten kunnen behoorlijk oplopen. Maar hoe moet het dan wél? Hoe zorg je ervoor dat het bureauwerk je lichaam zo min mogelijk belast?

 

Wij kijken met de medewerker mee op de (thuis)werkplek. Daar voeren we een deskundig werkplekonderzoek uit. We bekijken de werkplek, de houding en bewegingsgewoonten van de medewerker, omgevingsfactoren en materiaal waarmee gewerkt wordt. We zorgen voor  de juiste instellingen van de werkplek en geven advies op maat.

 

Preventief onderzoek

Het liefste willen we natuurlijk voorkomen dat een medewerker op de werkplek fysieke klachten krijgt. Tijdens een preventief werkplekonderzoek nemen we de werkplek van een bestaande medewerker onder de loep of zorgen we voor de juiste instellingen van de werkplek voor een nieuwe medewerker.

 

Curatief onderzoek

Als er toch al klachten zijn ontstaan, voeren we een curatief werkplekonderzoek uit. De medewerker krijgt advies over werkhouding en we geven handvatten voor een betere werkbelasting. Daarnaast adviseren we over specifieke ondersteuning of hulpmiddelen die de medewerker nodig heeft om klachtenvrij te kunnen werken. De instellingen en adviezen worden voor medewerker en organisatie uitgewerkt.

 

Hieronder vind je tips over werkplek, houding en bewegingsoefeningen. Volg ons ook op insta @blijfvitaal voor meer tips.

Interesse of wil je meer informatie?

 

 

Werkplekadvies

Geef Cans geen kans

In dit grappige filmpje van 1.30 min. een korte uitleg over RSI (CANS).

Relax op de werkplek


Pijn door een verkeerde houding

Last van een pijnlijke rug, nek of schouder? Tintelingen in de handen?

Het ontstaan van lichamelijke klachten op de werkplek kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een verkeerde afstelling van meubilair, een te klein beeldscherm of een te klein lettertype. Ook invloeden zoals werkdruk, weinig variatie in de werkzaamheden of een beperkte mogelijkheid zelf de dagindeling te bepalen, zijn van invloed zijn op de belastbaarheid van het lichaam. Dit bepaalt het energielevel aan het eind van de werkdag.

 

Een werkplek moet voldoen aan een aantal eisen:

 

Stoel

Een in hoogte verstelbare stoel bepaalt onder andere de juiste diepte van het zitvlak, de ondersteuning van de rugleuning en juiste hellingshoek. Belangrijk is om eerst goed achterin de bureaustoel te zitten. Vervolgens met een ontspannen en rechte rug tegen de rugleuning. Als deze in een juiste hellingshoek staat, dan zal de rug goed ondersteund worden. De bovenarmen blijven parallel aan het bovenlichaam en de onderarmen rusten op het bureaublad. Op deze manier worden nek en schouders ondersteund.

 

Werkblad

Stel het werkblad ten opzichte van de zithoogte goed af. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte op het werkblad is voor ander werk. De afstand van beeldscherm tot ogen mag niet te groot zijn. Let op voldoende beenruimte onder het bureau zodat de voeten in een juiste positie staan om de rug goed te kunnen ondersteunen. Door het werkblad en de stoel goed op elkaar af te stemmen worden de armen ondersteund en klachten aan nek, schouder, handen en pols voorkomen.

 

Beeldscherm

Het beeldscherm moet op de juiste hoogte staan. De schermgrootte is ook van belang, een groter lettertype zorgt bijvoorbeeld al voor minder inspanning van de ogen. Let hierbij op de hoeveelheid van het licht op de werkplek. Te veel licht van bovenaf (tl-licht), maar ook spiegeling van licht van een raam kan storend zijn. Plaats een computer niet voor het raam; dit geeft te veel achterlicht waardoor de ogen steeds schakelen tussen beeldscherm- en omgevingslicht. Pas ook op met licht van achter; ook dat zorgt voor schittering op het beeldscherm. De beste plek voor een werkplek is loodrecht op het raam.

 

Muis en toetsenbord

De keuze uit verschillende toetsenborden en/of muizen draagt bij aan een betere ergonomische stand en voorkomt overbelasting. Een goede muis is niet te dik. De hand en onderarm liggen in elkaars verlengde, de hand ligt ontspannen op de muis en de muiskogel ligt zover naar voren dat de vingers ligt gebogen staan. Hiermee bereikt men een natuurlijke buiging.

 

Pauze

Computerwerkzaamheden zijn statisch, dat wil zeggen; delen van het lichaam blijven in één houding. Spieren werken hard, daarentegen is de doorbloeding in de spieren minimaal. Het is belangrijk om regelmatig pauzes in te lassen. Soms volstaan enkele seconden al. Neem na elk uur schermwerk een pauze van 5 á 10 minuten. Doe tussendoor wat stretchoefeningen of kom van de stoel. Door in beweging te komen wordt de doorbloeding gestimuleerd in de spieren en overbelasting voorkomen. 

 

Meer tips?

 

Twijfel over de eisen van de werkplek van de medewerker? Advies of tips nodig bij werkplekinrichting? We komen graag langs om te kijken wat voor de organisatie werkt!