Pijn door een verkeerde houding

Last van een pijnlijke rug, nek of schouder? Tintelingen in de handen?

Het ontstaan van lichamelijke klachten op de werkplek kan verschillende oorzaken hebben.

 

Het meubilair kan niet goed afgesteld staan, maar ook invloeden als werkdruk, weinig variatie in je werkzaamheden, geen mogelijkheid om je eigen dag in te delen en werktaken met elkaar af te wisselen, te klein beeldscherm of te klein lettertype, het zijn allemaal punten die van invloed zijn op hoe het lichaam wordt belast en hoeveel energie je nog hebt aan het einde van je werkdag.

 

Een werkplek moet aan een aantal eisen voldoen;

 

Stoel

Een stoel moet in hoogte verstelbaar zijn, het zitvlak moet de juiste diepte hebben, de rugleuning moet op de juiste plekken ondersteunen en in een juiste hellingshoek staan.  Belangrijk is om goed achterin de bureaustoel te gaan zitten. Vervolgens met een ontspannen en rechte rug tegen de rugleuning aan te gaan zitten. Als deze in een juiste hellingshoek staat, dan zal de rug ook goed ondersteund worden. De bovenarmen blijven tijdens het werken zo parallel mogelijk aan het bovenlichaam, waarbij de onderarmen rusten op het bureaublad, op deze manier worden nek en schouders ondersteund.

 

Werkblad

Het werkblad moet ten opzichte van de zithoogte goed afgesteld worden. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende ruimte op het werkblad is voor ander werk, er voor zorgende dat de afstand van beeldscherm tot ogen niet te groot wordt. Verder moet er voldoende beenruimte onder het bureau zijn zodat de voeten in een juiste positie kunnen staan om de rug weer goed te kunnen ondersteunen.

Door het werkblad en de stoel goed op elkaar af te stemmen worden de armen goed ondersteund en voorkomt op deze manier klachten aan nek, schouder handen en pols.

 

Beeldscherm

Het beeldscherm moet op de juiste hoogte staan, maar ook de schermgrootte is van belang, een groter lettertype zorgt voor minder inspanning van de ogen. Hierbij moet ook gelet worden hoeveel licht er is op de werkplek. Teveel licht van bovenaf (tl licht), maar ook spiegeling van licht dat van een raam komt kan heel storend zijn.  Plaats een computer niet voor het raam, dit geef te veel achterlicht waardoor de ogen steeds moeten schakelen van beeldschermlicht en omgevingslicht. Maar pas ook op met licht van achteraf, ook dat kan veel schittering geven op het beeldscherm. Het beste kan een werkplek loodrecht op het venster staan.

 

Muis en toetsenbord

Ook de keuze uit verschillende toetsenborden en/of muizen helpen voor een betere ergonomische stand en daarmee overbelasting. Een goede muis is niet te dik, de hand en onderarm moeten eigenlijk in elkaars verlengde blijven liggen, de hand moet ontspannen op de muis kunnen liggen, de muiskogel ligt zover naar voren dat de vingers ligt gebogen staan in een natuurlijke buiging.

 

Pauze

Computerwerkzaamheden zijn statisch, spieren werken hard maar de doorbloeding in de spieren is minimaal. Het is daarom belangrijk om regelmatig pauzes in te lassen, soms is enkele seconden al genoeg. Probeer na elk uur schermwerk een pauze van 5 a 10 minuten in te lassen. Doe tussendoor kort wat stretchoefeningen of kom even van je stoel. Door even in beweging te komen stimuleer je de doorbloeding in de spieren en voorkom je overbelasting.

 

Meer tips?

Twijfel je of jouw werkplek wel voldoet aan de eisen of wil je (stretch) tips?

Graag komen we bij je langs om te kijken wat voor jou werkt.