· 

Blog 8: RSI (CANS) herkennen en voorkomen

RSI is een verzamelnaam voor klachten die voorkomen in bovenrug-, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers.  

RSI-klachten worden veroorzaakt door een combinatie van 1 of meer fysieke factoren zoals repeterende bewegingen, statische houding, langdurig in een verkeerde houding zitten, als je herhaaldelijk veel kracht moet leveren, beroepen waarbij je onderhevig bent aan trillingen en als er weinig afwisseling zit in je activiteiten. 

Klachten door beeldschermwerk zijn bekend, maar vele andere beroepen lopen ook risico op het krijgen van RSI, denk aan kappers, caissières, stratenmakers of musici. 

Ook beroepen met een hoge werkdruk, waar weinig autonomie is wat betreft dagindeling, waar de sfeer niet prettig is, waar omgevingsfactoren als licht, temperatuur en meubilair niet optimaal zijn lopen risico. 

De term CANS (Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder) wordt tegenwoordig vaker gebruikt. Lees je RSI of CANS, dan hebben we het over hetzelfde. 

Klachtenverloop  

Het is moeilijker is om van RSI-klachten af te komen als de klachten ernstiger zijn. RSI-klachten kunnen zich in verschillende gradaties op verschillende momenten voordoen. De eerste signalen waar je alert op moet zijn, zijn krampen en tintelingen. Hoe sneller je ingrijpt, des te groter de kans op volledig herstel.  

RSI-klachten voorkomen 

Zorg voor afwisseling in de dag. Las regelmatig korte pauzes in. Kom even in beweging of rek je spieren. 

Door de juiste ergonomische hulpmiddelen te gebruiken kun je RSI-klachten voorkomen. Denk hierbij voor op kantoor aan een ergonomisch toetsenbord of muis, zit-sta bureau’s, een swopper en voor kappers aan een zadelkruk of tilhulpmiddelen.  

Je kan een prachtige werkplek hebben, maar vervolgens met een hele verkeerde houding aan je bureau zitten. Laat een expert je werkplek bekijken en je gericht advies geven hoe dit op de juiste manier te gebruiken. 

Zorg voor een stukje ontspanning, neem tussen de middag ook echt pauze en maak je hoofd leeg. Adem diep in en uit en ontspan. 

Marieke Velthuis, houdingsexpert laat wekelijks op eenvoudige wijze oefeningen zien die je tijdens je werk kunt doen. 

De oefeningen in deze filmpjes kun je zonder problemen doen mits er geen klachten zijn.  Zijn deze er wel met bijvoorbeeld uitstraling of prikkelingen, tintelingen of bewegingsbeperking, raadpleeg dan eerst een arts. 

Meer weten over RSI, werkplek- en houdingsadvies en/of stoelmassage? Neem dan contact op en volg ons op #Blijfvitaal op LinkedIn, Instagram en Facebook.