· 

Blog 45: Heb jij een kyphose, beter bekend als de bochel?

Wat bedoelen we eigenlijk hiermee?

Een kyphose is de benaming voor de bolling van de borstwervelkolom. Het is de natuurlijke vorm van de wervelkolom, de onderrug heeft een holling (lordose), dan volgt er een bolling (kyphose) en de nek heeft weer een holling (lordose). Bij sommige mensen is deze bolling groter dan gemiddeld, we noemen dat een versterkte kyphose of hyperkyphose.  In de volksmond wordt het ook wel een bochel genoemd.

 

De oorzaken van een kyphose  kunnen zijn:

 

 • Idiopathisch, dus zonder aanwijsbare reden. De invloed van de zwaartekracht werkt buigend op onze wervelkolom, als je daaraan toegeeft of niet bewust je rug recht, dan kan krom zitten of staan een gewoonte worden.
 • Aandoening van de tussenwervelschijven
 • De ziekte van Bechterew of Scheuermann
 • Osteoporose
 • Zenuw of spieraandoeningen of spierzwakte

 Door een versterkte kyphose glijden ook vaak de schouders meer naar voren en komt het hoofd meer naar voren te staan.

 

Klachten die dan kunnen ontstaan zijn:

 • Nekpijn
 • Rugpijn
 • Schouder of armklachten
 • Evenwichtsproblemen
 • Hoofdpijn
 • Ademhalingsproblemen bij een zeer ernstige kyphose

 

Behandeling

 • Oefeningen dienen ervoor om de houding te verbeteren en de specifieke klachten te verminderen.
 • Er zal gewerkt worden aan het versterken van de rugspieren, die geven namelijk een strekking van de rug en voorkomen dat de kyphose toeneemt.
 • Het rekken van de spieren die de bovenrug buigen zoals de grote borstspier en brede rugspier.
 • De rug mobiliseren in strekrichting, dus beweeglijk maken, zodat de bovenrug soepeler kan strekken.
 • Er zal houding- en bewegingsadvies gegeven worden. Hoe sta, zit en til je goed zonder je rug te veel te belasten.
 • Bij een zeer ernstige kyphose wordt soms een korset aangemeten.

Oefeningen (deze worden voorgedaan in het filmpje hierboven):

 • Ruglig, benen gebogen neerzetten. Bil en buikspier iets aanspannen, onderrug afvlakken. Armen liggen uitgerold langs het lichaam. Schuif nu de armen van het lichaam af, over de grond richting hoofd. De armen moeten helemaal contact blijven houden met de ondergrond, de onderrug mag niet hol trekken. Ga zover totdat je rek voelt aan de voorzijde van de oksel (= rek grote borstspier) of achterzijde oksel (=rek brede rugspier). Rek 10 seconden vasthouden, schuif de armen weer wat lager totdat rek weg is. Herhaal dit rekken 5x.
 • Zijlig, stabiele zijligging. Bovenste arm ligt gestrekt voor je, beweeg deze arm nu omhoog richting hoofd, draai verder door naar achter terwijl je wel goed op de zij blijft liggen en draai door tot heup, totdat je weer bij het beginpunt bent. Je draait dus een cirkel. Herhaal dit 5x. Daarna ga je weer cirkelen, totdat je schuin achter bent en je rek voelt in borst en/of arm. Daar hou je de arm 10 sec vast, cirkel vervolgens weer door. Herhaal dit 5x. Doe zitzelfde met je andere arm.
 • Zittend op onderbenen, bovenlichaam ligt over bovenbenen heen, hoofd ontspannen laten hangen, handen liggen ineengevouwen achter op de rug. Til nu je hoofd op maar blik blijft wel naar beneden gericht (dus hoofd niet te ver naar achteren optillen). Als je hoofd is opgetild, ga je de bovenrug uitstrekken, schouderbladen beweeg je naar elkaar toe. Buik blijft contact houden met bovenbenen. Hou dit 10 seconden vast. Leg dan hoof en bovenlichaam weer neer. Herhaal dit 5x.