· 

Blog 62: Ayurveda

Alweer zo'n 14 jaar geleden reisde ik, Pascal, door India. Op de motor achterop bij mijn toenmalige vriend door de hoge Himalaya. Geweldig😍: de Himalaya is prachtig. Het uitzicht wat je daar hebt, zal ik nooit vergeten. Sowieso India vergeet ik niet. India is alles: overweldigend, vervreemdend, bizar, kleurrijk, elke stad is een nieuw land, de geuren zijn intens, eigenlijk is alles intens. ⁠

Er komt een holistische levensfilosofie en gezondheidsleer vandaan: Ayurveda. Het betekent kennis van het leven. Hoe mooi🙏🏻. ⁠

Het bekende yoga valt onder de Ayurveda, maar o.a. ook massage en voedingsleer. Het is erop gericht om je zo lang mogelijk gezond en vitaal te houden. ⁠

Het is een groot land en net zoals het eten uit Noord India niet hetzelfde smaakt als in Zuid India, is de Ayurvedische massage niet overal hetzelfde. ⁠

Ayurvedische massage is veelal een rustige en ontspannende massage. Het gaat niet om het krachtig masseren van spieren en knopen, zoals je bij de sportmassage doet, maar om lichaam en geest door zachte maar volle massagetechnieken in balans te brengen. Dit wordt gecombineerd met het stimuleren van marmapunten (energiepunten). ⁠

Je moet je wel voorbereiden dat je naar huis glibbert😉, want er wordt heel veel warme olie gebruikt, ook in het haar. Volgens de Ayurvedische traditie is olie goed voor de huid en het haar en zorgt een hoofdmassage voor ontspanning, minder hoofdpijn en stress. ⁠

In de Ayurveda gaat men ervan uit dat ieder mens een geboorteconstitutie heeft dat is samengesteld uit drie dosha's. De dosha's zijn Vata, Kapha en Pitta. Elk dosha bestaat uit persoonskenmerken. Je wordt geboren met een bepaalde hoeveelheid van ieder dosha. Ieder mens heeft dus een unieke samenstelling van de dosha's.⁠

Gebeurtenissen kunnen de verhouding tussen de dosha's verstoren: je raakt uit balans. De bedoeling van de Ayurveda is je natuurlijke balans te herstellen. ⁠

De ayurvedische massage is één manier om je in balans te houden. Ik heb de massages natuurlijk in India ondergaan😉. En naast dat ik ze heerlijk vind om te krijgen, geven Marieke en ik allebei zelf ook de Ayurvedische massage.⁠

Heb jij weleens een Ayurvedische massage gehad?