· 

Blog 71: 3 van de 4 stemmen in mijn hoofd wil slapen. De andere wil weten of pinguins knieën hebben.

Ze gaat zitten en vertelt: "ik slaap heel goed in, maar word bijna dagelijks rond 1 uur 's nachts wakker. Dan ga ik denken over van alles en nog wat en slaap ik pas na een uur of twee weer in". ⁠

In mijn praktijk behandel ik met regelmaat mensen met slaapproblemen. Westers gezien heb je vele slaaptips om dit op te lossen, die ik vaak ook geef. Vanuit de shiatsu kijk ik er ook naar vanuit de TCM. Dan ga je uit van een disbalans in het lichaam waardoor je slaapproblemen hebt. ⁠

Slaapproblemen kunnen allerlei vormen aannemen. Het kan zijn, dat iemand goed inslaapt en moeilijker doorslaapt na het wakker worden. Maar ook inslapen kan soms moeilijk zijn. Mensen kunnen wakker worden omdat ze steeds naar het toilet moeten, mensen kunnen wakker worden en zin krijgen om te eten. Anderen hebben continu nachtmerries. Sommige mensen slapen slecht door de pijn in hun schouders. Anderen hebben een verstoord slaapritme. Of ze snurken of hebben apnoe (of hun partner heeft dit en dat houdt hen uit hun slaap 😉). ⁠

Rusteloze benen. Nachtzweten. Jeuk. Opvliegers. En nog veel meer.

Logisch toch dat bij al deze verschillende klachten ook niet één kant en klare oplossing is, dat de disbalans bij iedereen dus anders is?

De bovenstaande kenmerken en de rest van de intake geeft mij een indicatie van waar de disbalans zit. Specifieke puntencombinaties en een shiatsu meridiaan behandeling zorgen dan voor een herstel van de disbalans. ⁠

Hoe slaap jij? Word jij iedere morgen uitgerust wakker?⁠