· 

Blog 24: Pompoensoep goed voor je Aarde energie

Wil jij ook minder zin hebben in zoetigheid? Van je suikercravings af? Eet dan meer voeding uit het Aarde element.

 

In een vorig blog heb ik uitgelegd wat de vijf elementen zijn. Aarde is een van deze vijf elementen. 

Het Aarde element heeft veel invloed op de spijsvertering. De Milt en de Maag zijn dan ook de organen die bij Aarde horen. Goede gezonde voeding geeft energie, dat het immuunsysteem, je organen en mentale functies nodig hebben. Als je Aarde energie zwak is, voel je je moe en uitgeput. Je merkt vaak dat je op zulke momenten naar zoetigheid gaat grijpen, om snel een energiekick te krijgen. 

 

In een volgend blog leg ik meer uit over het Aarde element, nu vertel ik voornamelijk iets over de voeding van het aarde element.

 

Voeding dat goed is voor het aarde element is geel, harmoniserend en/of zoet. En dan bedoel ik niet suiker, maar de natuurlijke smaak zoet. Denk bijvoorbeeld aan wortelen, pompoen, erwten, koolsoorten, aardappelen, abrikozen, krenten, dadels, druiven en amarant. Maar ook kokos-, pistache- en walnoot, pijnboompitten, vanille, kaneel, champignon, bloemkool en courgette vallen bijvoorbeeld onder het Aarde element. 

 

Eet veel gekookte of gestoomde groenten, dat is beter verteerbaar dan rauwkost. Rauwkost is verkoelend en wordt daarom veel in de zomer gegeten. In de herfst en winter kan je beter warm eten. In de herfst en winter kan je beter warm eten om je lichaam en spijsvertering warm te houden.⁠

Probeer eens om niet té koud te drinken, dat verkoelt het spijsverteringssysteem. Beter kan je lauw of warm water drinken. Dat is vaak even wennen.... Maar probeer het eens en kijk wat het voor je doet. ⁠

Tot slot nog een tip: maak in de herfst eens pompoensoep! Pompoen is verwarmend, aardend én lekker zoet.⁠

 

Wat eet jij als je heel erg moe bent en zin hebt in suiker? 

 

Recept Pompoensoep

 

Benodigdheden:

 

1  ui (Metaal)

2 cm gember (Metaal)

1 takje rozemarijn (Vuur)

1/2 tl salie (Vuur)

1  flespompoen (Aarde)

3 tomaten (Hout)

6 kleine wortelen (Aarde)

olijfolie om in te bakken (Aarde)

 

peper (Metaal)

bouillonblokje (Water)

1 l water (Water)

 

BEREIDINGSWIJZE

Totale tijd: 45 MINUTEN

Stap 1:

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Pel en snipper de ui. Schil en snijd de gember fijn. 

Stap 2:

Halveer de pompoen in de lengte, verwijder de schil en de pitten en snijd de pompoen in blokjes. Verdeel de pompoenblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met een beetje olie en bak de pompoenblokjes circa 15 minuten in de oven. 

Stap 3:

Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en voeg de gember toe. 

Stap 4:

Voeg de tomaten, pompoen, wortelen, water, rozemarijn, salie en bouillonblokje toe en laat zo'n 20 minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer glad en breng op smaak met een beetje versgemalen peper.