· 

Blog 30: Verdriet en schouderklachten

Jarenlang had zij al last van haar rechterarm in de overgang naar haar schouder. 

Allerlei behandelingen had zij al ondergaan, maar fysiek was er weinig te vinden.

Toch had ze pijn, zoveel pijn dat ze niet kon liggen op haar rechterzij en iedere nacht wakker werd van de pijn.

Tijdens het gesprek vroeg ik haar na te denken wat er nog meer was gebeurd in de tijd dat deze pijn was begonnen. Ze realiseerde zich dat ze op dat moment, 15 jaar geleden, in een hele stressvolle periode van haar leven had gezeten. Ze had iemand moeten loslaten die veel voor haar betekende. Dat loslaten was heel moeilijk geweest en met veel verdriet en pijn gegaan. 

 

Ik behandelde bij haar de dikke darmmeridiaan en longmeridiaan. Deze meridianen liggen op de voorkant van de arm, op de pijnlijke punten van haar arm en staan emotioneel in verband met thema's als loslaten en verdriet. Deze meridianen deden ook pijn bij haar. Ze huilde en zei ineens dat ze het nog helemaal niet had losgelaten. Ook al dacht ze al die jaren van wel.

 

Ook hielp ik haar met het ervaren van de spanning die zij in haar lichaam vasthield en hoe ze dit kan omzetten in ontspanning. Toen ze zelf deze spanning kon loslaten, ervoer zij veel ruimte in haar lijf en kon ze de pijn en het verdriet loslaten. Ze ervoer direct minder pijn in haar schouder. Deze voelde licht. 

 

Dit doe ik door een zachte en heel langzame techniek op het gebied van de fascia, waardoor iemand realiseert hoe het voelt om zelf spanning los te laten. Dat geeft zoveel meer ruimte. Ik ben naast shiatsu therapeut ook sportmasseur, maar gebruik deze technieken zelden. Ik ben ervan overtuigd dat het meer nut heeft om iemand zelf spanning te leren loslaten dan door hard masseren de spanning uit iemand te masseren (Wat best lekker kan zijn, dat weet ik, hoor. Maar daar leer jij en je lichaam niets van.)

 

Dit is een voorbeeld (enigszins aangepast en gecombineerd ivm privacyredenen) van hoe ik in de praktijk kijk naar klachten. Een fysieke klacht is nooit alleen fysiek, heel vaak gaat daar iets aan vooraf in de psyche en dat kan zeker ook andersom plaatsvinden.

 

Ben jij je altijd bewust van je lichaam?