· 

Blog 44: Zelfs van een handmassage kan je al heel ontspannen raken.

 

ℤ𝕖𝕝𝕗𝕤 𝕖𝕖𝕟 𝕙𝕒𝕟𝕕𝕞𝕒𝕤𝕤𝕒𝕘𝕖 𝕜𝕒𝕟 𝕒𝕝 𝕙𝕖𝕖𝕝 𝕧𝕖𝕖𝕝 𝕝𝕠𝕤𝕞𝕒𝕜𝕖𝕟.⁠

Je handen gebruik je de hele dag en een handmassage stimuleert de doorbloeding van je handen. Veel mensen denken bij een massage en ontspanning al gauw aan een rug-, nek- of hoofdmassage. Maar ook van het masseren van je handen kan je erg ontspannen raken. ⁠

Je lichaam maakt bij aanraking twee 'geluksstofjes' aan namelijk endorfine en oxytocine. Het hormoon oxytocine geeft een geluksgevoel, een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Endorfine zorgt voor een geluksgevoel en het vermindert angst en onderdrukt pijn. Oxytocine en endorfine remmen daarbij de aanmaak van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Kortom aanraking zorgt voor meer ontspanning en geluksgevoel.⁠

Wij masseerden in een verpleegtehuis ouderen - voor de Coronatijd. Veelal masseerden we dan sowieso de handen, omdat dit iets is wat bijna altijd nog gemasseerd kan worden en wat veel ontspanning geeft.⁠

Tijdens de lockdown kan je je niet laten masseren, maar je kan wel jezelf of je gezinslid masseren. Ook je eigen handen masseren is iets wat je heel makkelijk kan doen. ⁠

Ga jij weleens naar een masseur (voor de lockdown natuurlijk 😉)