· 

Blog 65: Meditatie

"Mediteren?", vroeg ze. "Dat hebben ze al zo vaak tegen me gezegd, maar ik kan niet stil zitten staren naar een kaars". Zij voelde zich vaak erg onrustig en kon het niet opbrengen om te staren en haar gedachten stil te zetten. Tenminste..., zij dacht dat meditatie zo moest.

 

In mijn praktijk vertel ik mensen vaak dat mediteren niet per se is dat je je gedachten stil moet zetten. Dat gaat namelijk niet zo maar en dan maak je je weer druk dat je je gedachten niet stil kan zetten. Frustratie op frustratie. Zeker bij mensen die veel van zichzelf eisen. 

Als je mediteert, is het belangrijk er geen oordeel aan te geven dat je gedachten hebt. Je neemt het waar en gaat weer terug naar je meditatie. Je gedachten laat je als wolkjes voorbij gaan. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt en hoe minder gedachten er voorbij komen.

 

Soms is het makkelijker om bewegend te mediteren. Dan focus je je op wat je voelt en waarneemt. Dat je je voeten plaatst op de grond, de wind door je haar gaat, de geur van de zee. Veel mensen vinden stilzitten toch lastig, of ze hebben pijn in hun lichaam als ze stilzitten en dat leidt ze teveel af (ook een goede meditatieoefening trouwens, maar zou ik niet mee beginnen 😂).

 

Ik mediteer zelf heel graag en het liefste als ik wandel. Soms als ik actief heb behandeld, sluit ik mijn werkdag af door even liggend op mijn spijkermat te mediteren. Nee, dat doet geen pijn.😉 Ja, dat is super ontspannend voor je rug en lichaam 😇. Zittend doe ik ook weleens maar is niet mijn favoriete houding. 

Mediteren is heel goed voor je gezondheid. 

🙏Het vermindert stresshormonen in je lichaam, kan je bloeddruk verlagen en je hartslag vertragen.

🙏Het helpt je om alle prikkels van de dag te verwerken en even tot rust te komen. 

🙏Het kan je helpen om je emoties in evenwicht te brengen en inzicht te krijgen in waarom je iets voelt. 

 

Er zijn veel verschillende soorten meditaties en als je net begint, is het het handigste om zoveel mogelijk soorten uit te proberen. Dan voel je vanzelf wat het beste bij je past. Er zijn ook veel geleide meditaties die je perfect door een meditatie heen leiden. 

Wat voor soort meditatie doe jij het liefste? 🙏