· 

Blog 68: Wat zeggen zuurkool, bosbes en spelt over het houtelement?

Over de vijf elementenleer heb ik al vaker geschreven, het is een holistische, cyclische oosterse denkwijze. De voedingsleer van de vijf elementen is hierop gebaseerd en deelt de voedingsmiddelen in de vijf elementen in: Hout (lever, galblaas), Vuur (hart, dunne darm), Aarde (maag, milt), Metaal (long, dikke darm), Water (blaas, nier). In ieder element worden de voedingsmiddelen ook ingedeeld op basis van hun thermische werking van koud tot heet. ⁠Elke element hoort ook bij een smaak: zuur - Hout, zoet - Aarde, bitter - Vuur, scherp - Metaal, zout - Water.⁠

Als je een disbalans in één of meerdere elementen hebt, kan je je voeding hierop aanpassen. Het is dan wel belangrijk dat je je laat adviseren door iemand die kennis heeft van de elementenleer, want elk voedingsmiddel heeft een andere uitwerking. En de therapeut kan bepalen waar je disbalans zit. Zelf is dit vaak lastig omdat het ene element een ander element ook in disbalans kan trekken (het is cyclisch en alles beïnvloedt elkaar).⁠

Wel kan je zelf zorgen voor balans in je voeding door uit elk element en elke thermische werking iets toe te voegen aan je voeding. Als iets koud is, kan je dat  neutraliseren door het te verwarmen. Een bekend voorbeeld is citroen met wat lauw water.⁠ Zo krijg je ook een interessant en uitgebalanceerd gerecht, want alle smaken en kleuren komen terug in je eten en drinken. ⁠

Aangezien we nu in de lente zijn, de tijd van het houtelement, geef ik hier wat voorbeelden over voedingsmiddelen die het hout element beïnvloeden.⁠

Bij het hout hoort de zure smaak en een groene kleur. Voedingsmiddelen die zuur en/of groen zijn behoren tot het hout element.⁠

🥵Warm: kip, azijn, peterselie, kersensap.⁠

😤Verfrissend: spelt, tarwe, augurken, spruiten, zuurkool, aalbes, blauwe bes, bramen, zure room, zure melk, kwark, witte wijn, wit bier, prosecco⁠

🥶Koud: ananas, citroen, kiwi, rabarber, yoghurt⁠

Bij de shiatsu behandeling geef ik vaak ook wat tips over wat mensen beter (tijdelijk) kunnen weglaten uit hun voeding of juist wat meer van zouden kunnen eten. kleine aanpassingen kunnen echt al een groot verschil maken. ⁠

Heb jij een smaak die je heel lekker vindt of juist niet?⁠