· 

Blog 70: Du Mai 20: honderd ontmoetingen

Ze komt bij mij in de praktijk voor onrust en concentratieproblemen. Eén van de punten die ik dan behandel, is Du Mai 20. Ze geeft aan dat ze het helemaal door voelt trekken langs haar ruggengraat en vraagt of dat kan. ⁠

Als je het voelt, kan het. Maar het is ook logisch. Deze meridiaan loopt van je perineum, via je ruggengraat naar je hoofd in een rechte baan en eindigt in je mond.⁠

De Du Mai meridiaan wordt ook wel de Zee van Yang genoemd. Het punt DU Mai 20 ligt bovenop je hoofd. Als je vanaf de top van je oren een rechte baan over je hoofd trekt, ligt het precies in het midden van die lijn. ⁠

Het punt reguleert alle yange energie, maar zorgt er ook voor dat je de yange energie omhoog trekt. Daarom is dit punt ook goed voor bv. aambeien omdat het verzakkingen de energie geeft om zich op te richten.⁠ ⁠

Dit punt kan de onrust wat reguleren. Het verhoogt je mentale focus en het laat je je meer in het nu voelen. Het heeft dus o.a. invloed op de hersenen en je gemoedstoestand.⁠

In de Tai Chi wordt dit punt vaak gebruikt om mensen te leren hun rug te rechten. Als je je kin iets intrekt en je bedenkt dat je door een touwtje aan dat punt omhoog wordt getrokken, ga je vanzelf rechtop staan. Het voorkomt op deze manier rugpijn door een slechte houding.⁠

Het punt wordt trouwens niet voor niets het punt van de honderd ontmoetingen genoemd.... In dit punt komt de kosmische energie, de Hemelse energie samen. Via dit punt stroomt de energie je lichaam in langs de Du Mai. Bij de chakra leer is dit punt vergelijkbaar met de locatie van het kroonchakra. ⁠

Voel zelf maar eens wat dit punt met je doet als je erop drukt met je vinger (zacht, het hoeft niet hard). Vaak voel je een kuiltje ter hoogte van het punt. ⁠

Wat ervaar jij als je dit doet?⁠