· 

Blog 1: Geen stress op het werk

 

We brengen nogal wat uren zittend door. Uit onderzoeken blijkt dat veel zitten schadelijk is voor ons lichaam. Toch kun je met kleine aanpassingen ervoor zorgen dat je fit en energiek blijft.

Blijf bewegen

Ook al heb je een zittend beroep, daag jezelf uit om gedurende de dag steeds in beweging te blijven. Maar hoe pas je dat nu gemakkelijk in je dagelijkse leven toe?

 

 1. Ga met de fiets of wandelend naar je werk. Woon je te ver weg, zet je auto wat verder weg en wandel het laatste stuk.
 2. Trek een warme jas aan en maak tussen de middag een verfrissende wandeling.
 3. Haal wat vaker te drinken voor jezelf en je collega’s.
 4. Handel je telefoontjes staand af.
 5. neem de trap of ga naar het toilet op een andere verdieping.

Wees je bewust van je lichaam

We zijn vaak zo gefocust op deadlines dat we niet meer voelen dat ons lijf in de kramp zit. Een paar tips om pijnlijke spieren voor te zijn: 

 1. Pauzeer regelmatig kleine korte onderbrekingen zijn voldoende. Haal je hand van de muis, als je er niet mee werkt. Cirkel je schouders eens, rek je uit. Het verlaagt je spiertonus, stimuleert je doorbloeding en voorkomt daarmee pijnlijke spieren.
 2. Probeer ieder uur even een stukje te wandelen, tijd voor kruidenthee!
 3. Zit je wel goed aan je werkplek?
 • Stel je stoel zo in dat je bovenbenen horizontaal staan, je bovenbenen grotendeels ondersteund worden door de zitting, maar dat er een kleine ruimte in de knieholte overblijft om de voeten loodrecht onder je knieën te kunnen plaatsen.
 • Zet je rugleuning t.o.v. de zitting in een iets grotere hoek dan 90 graden. Op deze manier “rust” je rug meer tegen de rugleuning. Zorg dat je helemaal achterin in je stoel gaat zitten en niet onderuit gezakt gaat zitten.
 • Schuif met je stoel aan het bureau zo dat er een platte vuist past tussen je buik en het bureau.
 • Zet je toetsenbord zover naar achter dat 2/3 van je arm rust op tafel, waarbij de bovenarm parallel blijft langs het lichaam en je elleboog in een hoek van 90 graden staat.
 • De bovenkant van je beeldscherm moet staan op ooghoogte, zo staan je hoofd en nek in een natuurlijke positie.

Zorg goed voor jezelf

 1. Drink voldoende water. Ons lichaam bestaat voor het overgrote deel uit water. Het heeft voldoende vocht nodig om processen in je lichaam goed te kunnen laten verlopen.
 2. Eet gezond en gevarieerd en pas op met snelle suikers.
 3. Neem gezonde snacks, zoals tomaatjes, wortels, fruit, komkommer, mee die je tussendoor kan eten.
 4. Zorg voor voldoende slaap. Slaap zorgt voor herstel en maakt dat je weer energiek opstaat en zin hebt in de dag.
 5. Probeer eens 5 minuten per dag alles heel bewust te doen. Bewust te lopen, bewust te zijn dat je zit, dat je aan het tikken bent op je toetsenbord. Dit zorgt ervoor dat je je bewuster wordt van je lichaam en dus ook eerder voelt dat je spieren gespannen zijn en het slim is om even rust in te bouwen.
 6. Start de dag door een paar minuten goed adem te halen. Geeuwen en uitrekken zijn ook fijne stressverlagers.