· 

Blog 20: Vijf elementen brengen je in balans

Ken je de 5 elementenleer al? Dat is een holistische, cyclische, oosterse denkwijze die je kan gebruiken om meer balans te vinden.

 

Alles in de natuur is continu in beweging en gaat in cycli. De 5 elementenleer gaat ervan uit dat veel dingen in 5 fasen zijn onder te verdelen en met elkaar samenhangen.

De fasen zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

 

Om de 5 fasen uit te leggen, gebruik ik de natuur: Als je denkt aan de natuur dan is dat een oneindig proces van groei naar eindigen en weer opnieuw beginnen. Als je kijkt naar de seizoenen staat lente voor Hout, de zomer voor Vuur, Aarde voor nazomer, Metaal voor de herfst en Water voor de winter.

 

In de lente komt alles in bloei en gaat groeien. Maar ook mensen reageren op deze kracht in de lente. Vaak krijgen mensen meer energie in de lente, zin om erop uit te gaan en dingen te ondernemen.

Als deze energie gestagneerd is bij mensen, ontstaat irritatie en boosheid.

 

Dan krijg je Vuur, de zomer, de natuur staat in bloei, er is veel zon, alles groeit sterk. Mensen zijn vrolijker, hebben meer zin om buiten te zijn en plezier te hebben. Teveel vuur kan je uitputten.

Aarde is de nazomer en staat voor vruchtbare aarde. Het is de overgangsfase naar de herfst. Voor mensen is het belangrijk om te aarden en goed voor zichzelf en anderen te zorgen.

 

In de herfst, Metaal, worden belangrijke voedingstoffen opgeslagen en losgelaten wat niet meer nodig is, denk aan verkleurende en vallende bladeren. Bij mensen staat de metaalfase in verband met loslaten, verdriet, afscheid nemen en ruimte maken voor nieuwe inzichten.

 

De winter is de Waterfase. Stil, de natuur is kaal en maakt zich op voor nieuwe groei: de lente. Voor mensen is het ook een fase om zich terug te trekken, we zijn meer thuis, verstillen. Water is flexibel. Als deze energie stagneert dan geeft het angst.

 

Het mensenleven is ook een cyclus: geboorte en groei-hout, volwassen-vuur, midlife-aarde, pensioenleeftijd-metaal, eindelevensfase-water.

 

In volgende blogs vertel ik meer over de fases en wat je ermee kan doen als het element bij jou uit balans is.

In welke fase ben jij nu?