· 

Blog 22: de kunst van ontspannen spieren 2

De kunst van ontspannen spieren (2)

 

De vorige keer heb ik een oefening gegeven om het verschil tussen het aan en ontspannen van je spieren weer te voelen.

Nu ben je weer meer bewust van eventuele spanning, maar het lukt je nog steeds niet om je nekspieren te ontspannen.

 

Maak gebruik van het principe agonist en antagonist.

Antagonist betekent tegenovergesteld. En antagonist maakt een beweging die tegengesteld is aan de beweging die de agonist maakt. Bv. als ik de buiger van mijn arm aanspan, dan ontspant de strekker van mijn arm. Dit principe kan je gebruiken als je het lastig vindt bepaalde spieren te ontspannen.

 

We pakken de nekspieren weer als voorbeeld, onze nekspieren trekken onze schouders op.

Met o.a. de brede rugspier, de m. latissimus dorsi trekken we onze schouders laag.

 

Oefening:

Ga rechtop zitten of staan.

Span de brede rugspier vanuit onder je oksel aan, waarbij de schouderbladen naar beneden en iets naar elkaar toe bewegen. Als je het lastig vindt deze spier te voelen kan je een arm op taillehoogte ergens opleggen vervolgens duw je de arm omlaag.  Je voelt hierbij een spier aanspannen aan de achterzijde van je oksel. Dit is de m. latissimus dorsi.

 

Het kan ook helpen je in te denken dat er zware tassen aan je armen hangen die je schouders laag trekken. Als je deze spier weet te vinden en iets aanspant, dan ontspannen je nekspieren.

 

Het is niet de bedoeling deze spier constant aangespannen houdt. Feitelijk als je mooi rechtop staat of zit en je schouders ontspant, dan houdt de zwaartekracht je schouders al laag.