· 

Blog 35: Aarde energie in balans brengen

"Dit vind ik moeilijk te verteren. Ik moet er nog even op kauwen. Het is voedsel voor de geest." Deze uitspraken geven het verband weer tussen voeding en de geest en emotie. Je moet iets verwerken. Net zoals je eten verwerkt. In de TCM (Chinese geneeswijze) zijn lichaam en geest aan elkaar gekoppeld en beïnvloeden ze elkaar. 

 

Eerder heb ik het gehad over het de vijf elementen. Een van deze vijf is het Aarde element en deze heeft alles te maken met voeding en mentale "voeding". De organen die bij het aarde element horen, zijn de milt- en maag (meridiaan). Zij zorgen voor de transformatie en verwerking van de voeding.  

 

Eten en drinken zorgen samen voor 60 procent van je energie. De rest komt uit zuurstof. Als je voeding en je gedachten goed verwerkt worden, krijg je voldoende energie. Als je teveel piekert put dat je lichaam uit. Net als dat je teveel suiker of slecht eet, dan krijg je ook niet meer energie.

 

Aarde element in disbalans

Pieker jij veel, heb je een glutenintolerantie, heb je spijsverteringsklachten en ben je vaak moe? Dan kan het zomaar zijn dat je aarde energie wat uit balans is. 

Is het je weleens opgevallen dat als je hard studeert dat je dan zin hebt in iets zoets? Of dat je je uit onvrede gaat volstoppen met eten? Of als je piekert of stress hebt, dat je dan last krijgt van diarree of constipatie?

 

Het Aarde element staat ook in verband met klachten aan je spieren en het bindweefsel. Verzakkingen en blauwe plekken zijn een teken dat je Aarde element uit balans is. Verder merk je dat je Aarde element verzwakt is wanneer je je denken niet los kunt laten. Als je letterlijk in je hoofd blijft zitten en het contact met de Aarde verliest. Je geheugen werkt minder goed en je kan niet meer zo helder nadenken.

 

Waar de één teveel gaat piekeren, kan het ook doorslaan naar de andere kant, waarin iemand geen geestelijke uitdaging meer aangaat. De persoon wordt stil, vraagt niet door, voert liever geen discussies en is lichamelijk en geestelijk traag.

 

Sommige mensen vervallen in het niet goed zorgen voor zichzelf. Ze zorgen beter voor anderen dan voor zichzelf. Anderen krijgen zelfmedelijden, wat ze continu ventileren naar anderen.

 

Soms uit de disbalans zich in het zoeken van zekerheid in materiele zaken.

 

Aarde element in balans 

Mensen met een goede Aarde energie zijn vol vertrouwen en goed geaard. Ze praktisch en verantwoordelijk. Zij zorgen goed voor zichzelf en anderen, zijn actief en stabiel. Zij hebben een gezonde eetlust en zijn vaak geordend en creatief. 

 

Hoe kan je je aarde element in balans krijgen?

  • Bewegen is goed voor het Aarde element. Vooral yoga, wandelen in de natuur, qi gong. Oftewel aardende activiteiten.
  • Je kan rekening houden met je voeding. Voeding van het aarde element is harmoniserend en zoet. Teveel zoet is schadelijk, dus eet liefst geen of heel weinig suiker. Maar eet wel voeding met een van nature zoete smaak als worteltjes, zoete aardappelen, rijst, pompoen en abrikozen. 
  • Als je aarde element zwak is, kan je beter ook even zuivel laten staan en weinig rauwkost eten. Eet liefst gekookt en warm. IJskoude drankjes zijn ook niet goed voor je spijsvertering
  • Aanraking is heel goed om je te laten aarden en uit je hoofd te komen. Massages helpen hier enorm bij. Daarbij ontspant het de spieren en je geest. 
  • Geestelijke uitdaging is goed voor je. Zoek iets wat je uitdaagt, ga studeren, boeken lezen of verdiep je in een leuk onderwerp. 
  • Als je veel piekert, probeer dan door in het nu te zijn, je gedachten los te laten. Heb je weleens een wandelmeditatie gedaan? Voel heel bewust dat je loopt, dat je je voeten neerzet, voel de wind, ruik de bloemen, wees bewust van het nu. Iedere keer dat er een gedachte oppopt ga je weer terug naar het voelen van wat je nu doet...

Heb jij een leuk recept voor het aarde element of een leuke aardende oefening?